
Het handelen en investeren in cryptocurrency heeft de afgelopen tijd voor veel commotie gezorgd. Er waren beleggers die er heel snel rijk mee werden. De beurs stortte echter ook een aantal keren weer net zo hard in.
Daarnaast waren er ook nog allerlei andere ontwikkelingen rond crypto’s. Dat dus de interesse van steeds meer mensen gewekt wordt is ook niet zo gek. Iedereen wil natuurlijk wel weten hoe het in elkaar zit.
Zo kan je er mogelijk ook nog eens een leuke verdienste uit halen. De kans is echter ook heel groot dat je geen idee hebt waar het eigenlijk over gaat.
Het is dus vooral belangrijk om op een laagdrempelige manier kennis te maken met cryptocurrencies en alles wat daarbij komt kijken. Daarom neem je dus ook deze cryptocurrency voor beginners startersgids door.
Dit is de ideale manier om jezelf wegwijs te maken in de wereld van crypto’s. Door alles wat bij het beleggen in deze digitale valuta’s komt kijken op een rij te zetten, kan je gemakkelijker een goede start maken.
Alle onderwerpen met betrekking tot de digitale munten zijn op één plek verzameld, zodat het jou gemakkelijk gemaakt wordt. Zo kan je direct aan de slag met het beleggen.
De wereld van cryptocurrencies is niet gemakkelijk te begrijpen. Het kan heel interessant zijn, maar er zijn ook wel heel veel zaken die er betrekking op hebben en die erbij komen kijken. Dat maakt beginnen met beleggen niet altijd even simpel.
Bovendien is het zo dat elke belegger altijd nog bij kan leren. Om het begin van je reis door de wereld van crypto’s wat gemakkelijker te maken, vind je hier alle informatie die je als beginner nodig hebt.
Van het bespreken van belangrijke begrippen, crypto kopen, beste cryptomunten, crypto tips tot en met het doen van je eerste trades en het volgen van een cryptocurrency beginnerscursus. Zo kan je al heel snel groeien en steeds meer uit je mogelijkheden halen.
Lees hieronder snel verder!
Inhoudsopgave
Crypto beleggen voor beginners
Beleggen in cryptocurrency voor beginners is pas leuk wanneer je in ieder geval een idee hebt van wat je moet doen. Daarom is het belangrijk om eigenlijk nog een paar stappen voor het beleggen te beginnen. Misschien heb je wel helemaal geen kennis van beleggen in het algemeen.
Ook weet je misschien niet precies wat cryptomunten eigenlijk zijn. Je hebt misschien het idee dat alles alleen maar om Bitcoin draait. Toch is crypto beleggen voor beginners veel meer dan dat. Daarom zullen we alle zaken die erbij komen kijken ook bespreken. Zo krijg je een echt compleet beeld.
Zo is het goed om eerst te kijken naar wat cryptovaluta precies is. Dan kan je ook direct bekijken wat bitcoin is. Waarbij het net zo goed van belang is om te bekijken wat de andere soorten munten, bekend als altcoins, te bieden hebben.
Wanneer je van de verschillende digitale munten weet wat je ermee kan en wat ze te bieden hebben, kan je net wat gemakkelijker gericht gaan investeren in de verschillende soorten munten. Daarnaast is het natuurlijk goed om te weten hoe je moet investeren en wat je daarvoor nodig hebt. Alleen dan kan je ook echt succesvol zijn.
Het is ook belangrijk om de nodige informatie te vergaren over de plekken waar je kan beginnen met beleggen in cryptocurrency als beginner. Daarvoor moet je namelijk op specifieke plekken online zijn, zoals een exchange.
Het is belangrijk om te weten wat de verschillende mogelijkheden zijn en waar jouw kansen het grootst zijn. Op die manier kan je namelijk meer uit de voordelen van de munten halen.
Er zijn heel veel verschillende soorten munten en door met echte specialisten te werken wordt het wat gemakkelijker om te bepalen wat nu eigenlijk voor jou de beste keuze is. Al dit soort zaken worden in de beginnersgids besproken.
Handelen in cryptocurrency voor beginners
Natuurlijk wil je zo snel als mogelijk leren wat nodig is voor het handelen in cryptocurrency voor beginners. Je kunt bijvoorbeeld al een gratis account aanmaken bij een goede aanbieder zoals Bitvavo. Er komt echter wel nog heel veel meer bij kijken.
Daarom is het dus ook een goed idee om eerst nog even wat meer te leren over de voorgeschiedenis van de cryptomunten. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je ook echt met een goede basiskennis begint met het handelen. Bedenk je immers dat je je vermogen op het spel zet.
Daarom is het ook goed om alles stap voor stap door te nemen. Wil je bijvoorbeeld goede kans maken dat je ook echt gaat verdienen? Dan moet je meer weten over de cryptomunten en wat het eigenlijk zijn.
Alleen op die manier kan je zorgen dat het handelen in crypto’s ook echt een succes kan worden. Wanneer je weet hoe ze werken en wat de factoren zijn die de koers van de munten beïnvloeden, kan je erin gaan investeren.
Er zijn natuurlijk wel de nodige voor- en nadelen te noemen aan de munten. Zoals er ook de nodige risico’s bij komen kijken. Het is belangrijk om dit goed in beeld te hebben.
Geschiedenis cryptocurrency
De geschiedenis van cryptocurrency gaat verder terug dan je misschien denkt. Al in de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd met digitale munteenheden geëxperimenteerd. Ook in de jaren negentig werden verschillende proeven gedaan.
Daarmee werd al het nodige geleerd over wat er mogelijk was op het gebied van digitale munteenheden. Een groot succes werden deze experimenten echter geen van alle.
Er kwamen geen cryptomunten op de markt voor consumenten. Dat zou nog enkele jaren duren. Pas in recente jaren wordt er wel op een positieve manier naar gekeken. Dat kwam door een belangrijke verandering.
Die verandering vond plaats in 2009. Niet lang nadat de kredietcrisis wereldwijd was uitgebroken werd Bitcoin gelanceerd. Dit was een digitale munt die decentraal werd aangeboden. Dat betekent dat banken er geen rol in spelen.
De ontwikkelaar was iemand die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Bitcoin was de eerste echte munt die dankzij codes en versleutelingen online kon worden gebruikt.
Daarvoor werd een algoritme dat proof-of-work wordt genoemd gebruikt. Al vrij snel kwam er aandacht voor deze munt. Al duurde het nog wel een tijd tot de potentie echt werd gezien. De koers bleef nog wel enige tijd aan de lage kant.
Niet lang nadat Bitcoin op de markt kwam, werden ook andere partijen wakker geschud. Al in 2011 kwamen de concurrenten op de markt. De altcoins waren allemaal in de basis gelijk aan Bitcoin, maar hadden toch kleine verschillen.
Namecoin was de eerste echte concurrent in 2011. In oktober van de jaar kwam Litecoin op de markt. Deze gebruikte als eerste een ander algoritme op een succesvolle manier.
Daarmee werd het ook wat toegankelijker voor het grote publiek. Dit was een belangrijke stap die ervoor zorgde dat de digitale valuta’s interessanter werden om in te investeren. Beleggers gingen hun aandacht hier meer en meer op vestigen.
De waarde van de cryptomunten nam gestaag toe. De markt werd daarmee ook steeds meer volwassen. Als het gaat om acceptatie en bekendheid is vooral Bitcoin nog altijd de marktleider.
Maar ook het volume en de marktkapitalisatie van andere altcoins is inmiddels flink op gang gekomen. Zo is bijvoorbeeld Ethereum al lange tijd de nummer twee op de markt.
Deze twee munten steken dan ook wel enigszins boven de rest uit. De achtervolgers wisselen nog wel eens van plek. Dit zijn wel ook de munten gebleken waar veel investeerders goed aan hebben kunnen verdienen in recente jaren.
Werking van cryptomunten
Cryptomunten werken anders dan de geldsystemen die we al kennen. Dat komt vooral doordat alles decentraal georganiseerd is. Er is dus geen centraal systeem dat alles regelt, zoals bijvoorbeeld een overheid of een bank dat kan doen in andere geldsystemen.
In plaats daarvan is er een netwerk van computers dat samen een soort database of grootboek bijhoudt. Op alle computers is het systeem precies hetzelfde. Daardoor heeft iedereen dus alle informatie en is er geen organiserende partij.
De gebruikers samen moeten de transacties die worden gedaan goedkeuren. Dit is de manier waarop de munten van eigenaar kunnen wisselen tijdens transacties.
Omdat alle computers in het netwerk gelijk aan elkaar zijn, is iedereen in het netwerk dus ook gelijk. Er is geen hiërarchie en iedereen heeft evenveel invloed. Het wordt ook wel peer-to-peer genoemd, ofwel tussen gelijken.
Dat betekent dus ook dat transacties van de munten rechtstreeks worden gedaan van de betaler naar de ontvanger. Zonder dat daar dus een derde partij zoals een bank tussen moet zitten om een rol te spelen.
Er zijn vaak duizenden computers met elkaar verbonden in een netwerk. Die zijn over de hele wereld te vinden. Op die manier wordt gecommuniceerd en informatie uitgewisseld.
Het systeem werkt doordat de computers stuk voor stuk als taak hebben om alle transacties op het netwerk te verifiëren. Dit is de werking van alle soorten cryptomunten.
Dat is ook de manier waarop derde partijen buitenspel gezet kunnen worden en de gebruikers van het netwerk zelf allemaal gezamenlijk de baas over het systeem kunnen zijn. Dat er geen derde partij is, betekent overigens niet dat er geen regels bestaan.
Op elk netwerk zijn bepaalde zaken afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan het maximaal aantal munten dat in omloop komt. Dit zijn belangrijke zaken om te weten wanneer je als beginner gaat beleggen in cryptomunten.
Koersverloop crypto bepalen
Als het gaat om kennis over cryptocurrency voor beginners, dan moet het koersverloop daar zeker bij genoemd worden. Dit is immers een essentiële factor als het gaat om het verdienen van geld door goed te beleggen. De koers staat voor de prijs van een bepaalde cryptomunt op een specifiek moment.
Elke cryptovaluta heeft zijn eigen koers. Die koers kan voortdurend veranderen. Voor cryptomunten volgen die veranderingen elkaar ook iets sneller op dan voor veel andere soorten beleggingen. Dit wordt een volatiele koers genoemd. Dit kan dus voor hoge pieken, maar ook voor diepe dalen zorgen op een dag.
De koersen voor cryptocurrencies zijn voor beginners soms wat lastig te begrijpen. Het is belangrijk om in de eerste plaats op zoek te gaan naar plekken waar je de actuele koers kan zien. Vaak wordt dit gewoon aangeboden bij de exchange waar je actief bent. Of bijvoorbeeld op CoinMarketCap.
Zo kan je dus op elk moment precies zien wat een munt waard is. Dit helpt je om te bepalen of dit een geschikt moment is om te kopen of te verkopen. Je kan vaak overal op de wereld op elk moment live meekijken met de prijzen. Dit maakt het ook voor beginners net wat gemakkelijker.
De vraag die je vooral hebt is hoe de koersbepaling voor cryptocurrency wordt gedaan. Eigenlijk is de koers vooral een indicatie. Het is de prijs die beleggers op dat moment bereid zijn om te bepalen voor de munt die jij in handen hebt. Dit is van allerlei zaken afhankelijk.
Het is namelijk gebaseerd op het gevoel dat beleggers hebben. Dat gevoel komt weer voort uit bijvoorbeeld nieuws over de munt zelf, maar ook uit nieuws over andere munten.
Ook andere factoren, zoals de hoeveelheid munten, kunnen de marktwaarde beïnvloeden. Het kan soms wel heel snel gaan met een stijging of daling van de waarde.
Een andere factor die altijd veel invloed heeft, is de toekomstvoorspelling. Dit kan de prijs op dat moment sterk beïnvloeden. Het is al meerdere malen voorgekomen dat de prijs direct heel hard omhoog ging, alleen al door de voorspellingen die gedaan werden.
Vooral waar het gaat om Bitcoin is al een paar keer de prijs behoorlijk hard gestegen na enkele positieve berichten over de toekomst van de coin. Wel is het belangrijk om op te passen met toekomstberichten.
Soms worden ook trucs toegepast door insiders om de prijs wat te kunnen beïnvloeden. Negatieve berichten kunnen bijvoorbeeld de koers laten dalen zodat de munt goedkoop is op te pikken en daarna bij herstel duurder te verkopen.
Voordelen cryptomunten
Het is ook goed om in de cryptocurrency voor beginners startersgids de voordelen en nadelen van de munten te benoemen. Het is dan vooral goed om te beginnen met de voordelen. Wat heb je nu eigenlijk aan een digitale munt die decentraal verspreid wordt? Wat kan je hier allemaal mee?
Is het alleen aantrekkelijk als beleggingsinstrument, of kan je er ook andere voordelen uit halen? Door alles eens op een rij te zetten, kan je gemakkelijker bepalen of het ook voor jou iets aantrekkelijks is om in mee te gaan. De volgende punten zijn dan van belang om te noemen.
Cryptomunten worden decentraal verspreid
Het belangrijkste pluspunt van cryptocurrencies is dat ze decentraal verspreid worden. Er is geen derde partij die de transacties beheert. Normaal gesproken doet bijvoorbeeld een bank of overheid dat. Bij de digitale munten is dat niet het geval.
Het beheer en het toezicht wordt door de gebruikers in het netwerk zelf gedaan. Het is daardoor ook wat gemakkelijker om erin te handelen. Al is het wel belangrijk om dit op de juiste plekken te doen. Zo kan je er wel nog altijd zeker van zijn dat je er gewoon veilig mee aan de slag kan gaan als gebruiker.
Anoniem aan de slag
Een ander voordeel van cryptomunten is dat je er anoniem mee aan de slag kan gaan. Wanneer je als belegger de cryptomunten opslaat, dan worden die versleuteld. Daar komt de naam cryptomunt of cryptocurrency ook vandaan.
Dat betekent dus dat niemand kan zien wie de eigenaar is van bepaalde munten. Je kan ze gewoon anoniem opslaan in je wallet en ermee doen wat je wilt doen.
Dit is niet alleen fijn om criminelen weg te houden. Het helpt bijvoorbeeld ook om de belastingdienst of overheid niet wijzer te maken dan deze is. Niemand kan zien wat jij in je wallet hebt.
Er is hierbij wel een kleine nuance die tegenwoordig aangebracht moet worden. Hoewel veel mensen nog in de fase van cryptocurrency voor beginners verkeren, is dat voor overheden vaak al niet meer het geval.
Die hebben al veel meer zicht op wat er allemaal gebeurt op de markt en wie de spelers zijn. Dit betekent dus ook dat veel zaken die je misschien zou kunnen hebben gedaan in het verleden, die niet helemaal legaal zijn, wel steeds moeilijker worden.
Wanneer je crypto gewoon gebruikt om te beleggen heb je nog altijd niets te vrezen, maar was je van plan om je vermogen te verduisteren, dan wordt dat wel lastiger.
Een wereldwijd netwerk
Een ander voordeel van cryptocurrency is dat het netwerk inmiddels wereldwijd is uitgebreid. Je kan dus wereldwijd transacties doen. Dat kan dan ook nog eens zonder dat er kosten of obstakels bij komen kijken.
Dit maakt het dus een stuk gemakkelijker om over de hele wereld te handelen. Het hoeft niet uit te maken wat je moet betalen of waar je iets vandaan moet halen.
De meer klassieke vormen van geldsystemen die bijvoorbeeld beheerd worden door banken komen vaak wel met extra kosten voor dit soort transacties. Dat geeft cryptomunten een sterk voordeel.
De snelheid van handelen
Doordat cryptocurrency digitaal is, is er ook veel meer snelheid van handelen. De transacties van cryptocurrencies gebeuren vrijwel direct. Dit gaat dus een stuk sneller dan het overschrijven van geld via de bank.
Het is wel per cryptomunt verschillend hoe hoog de snelheid is. Er zijn munten waarvan de blockchaintechnologie zo snel als het licht is. Er zijn er ook die net wat trager werken.
Daarnaast maakt het soort transactie ook nog wel altijd uit. Transacties binnen Nederland kunnen wat sneller verlopen dan transacties naar verre oorden. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.
Cryptomunten zijn vrij van inflatie
Wanneer je cryptomunten in handen hebt, hoef je niet bang te zijn voor inflatie. Het is namelijk niet zo dat er voortdurend extra munten en biljetten door een centraal orgaan aan het totaal worden toegevoegd. Dit is juist één van de kenmerken van een cryptocurrency.
Die hebben vrijwel allemaal een maximum aantal dat in omloop kan komen. Bovendien is het zo dat bij veel van de digitale munten jaarlijks iets van het totaal wordt vernietigd, waardoor de groei wordt geremd. Bovendien heeft de economie geen invloed op crypto’s. Wel kunnen nieuws en actualiteiten een invloed hebben.
Betalen en beleggen
Het andere voordeel van cryptocurrency is dat het op meerdere manieren benut kan worden. Zo zijn bepaalde munten op bepaalde plekken gewoon als geldig betaalmiddel te zien. Zo kan je dus gewoon zaken afrekenen. Dit kan vooral online erg handig zijn.
Daarnaast werkt het net zo goed als een beleggingsobject. Daardoor kan je er dus ook aan verdienen door ze niet te gebruiken, maar juist op te potten tot de waarde flink gestegen is.
Er zijn al voldoende mensen rijk geworden door het op deze manier aan te pakken. Al komt daar natuurlijk wel ook veel geduld en een klein beetje geluk bij kijken.

Nadelen cryptomunten
Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er zijn ook nadelen aan cryptomunten die benoemd moeten worden. Alleen op die manier kan je er zeker van zijn dat je ook echt weet wat je aan het doen bent als je gaat beleggen in crypto’s.
Het is zaak om te kijken waar de slechte kanten zitten en hoe je je hiertegen kan beschermen. Alle punten die daarbij van belang zijn worden op deze plek benoemd. Wanneer je hier goed over geïnformeerd bent, dan is de kans dat je in een valkuil trapt direct ook een stuk kleiner.
Beperkte mogelijkheden om te betalen
Hoewel cryptocurrency voor beginners niet alleen maar om beleggen, maar ook om betalen draait, is er wel een belangrijk nadeel. Het is nog lang niet zo dat je cryptomunten als een algemeen geaccepteerd betaalmiddel kan zien.
Bekende munten als Bitcoin en Ethereum zijn wel op de nodige plekken te gebruiken, maar nog lang niet overal. Er zijn zelfs veel meer plekken waar het niet kan, dan waar het wel kan.
Er zijn verschillende redenen waarom dit aan de orde is. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de koers zo snel verandert. Dit maakt het lastiger om met vaste prijzen te werken.
Cryptocurrencies zijn niet heel stabiel
In het verlengde van het probleem dat je er niet mee kan betalen, ligt het probleem dat ze niet heel stabiel zijn. Je kunt het ene moment een vermogen in handen hebben en het andere moment alles kwijt zijn.
Dit is ook een deel van de reden waarom je er niet zomaar mee kan betalen als consument. Dit is immers niet gunstig voor winkeliers. Het is vooralsnog bijvoorbeeld zo dat nog lang niet iedereen het cryptogeld als een goed en sterk betaalmiddel geaccepteerd heeft. Om die reden is het dus ook van belang om te bekijken wat de lange termijn voor de munten zal betekenen.
Niet iedereen begrijpt het
Hoewel cryptomunten al meer dan tien jaar in omloop zijn, zijn er nog altijd veel mensen die geen idee hebben waar ze mee te maken hebben. Cryptomunten en de onderliggende blockchaintechnologie zijn lang niet voor iedereen even duidelijk. Bovendien is het ook niet heel gemakkelijk om de werking uit te leggen zonder heel technisch te worden daarbij.
Dit draagt er ook aan bij dat er wat minder snelle acceptatie van deze nieuwe betaalmiddelen is. Zolang nog niet iedereen weet hoe het werkt, kan dit voor problemen blijven zorgen omdat ze liever uit de buurt van crypto’s blijven.
Nieuws heeft grote invloed
Het nieuws heeft een grote invloed op de koersen van de verschillende cryptomunten. Het is soms zelfs zo dat de koers direct stijgt wanneer een beroemdheid ook maar iets over een munt zegt. Daarnaast zijn er vaak politici en economen die negatief zijn over de munten.
Dit kan de prijs heel sterk beïnvloeden. Omdat de prijzen zo sterk stijgen en dalen, kan dit dus ook van invloed zijn op het vermogen dat je in handen hebt. Dit kan dus eigenlijk ook heel nadelig zijn omdat je daar zelf eigenlijk geen grip op hebt.
Altijd decentraal
Het decentrale karakter van de cryptomunten wordt als een groot voordeel gezien. Dit komt doordat je daarmee voorkomt dat er een centrale figuur is die alles kan controleren. Die tussenpersonen zijn in dit systeem niet nodig. Dit heeft natuurlijk ook veel voordelen. Er zijn echter ook wel wat nadelen aan te koppelen.
Wanneer er bijvoorbeeld een crisis ontstaat, of er zijn onverwachte gebeurtenissen, dan is er geen partij die kan ingrijpen of steun kan bieden. Dat kan in het geval van chartaal geld wel. Dit is dus een belangrijk nadeel om mee te wegen in je keuze. Crypto’s zijn altijd decentraal.
Problemen met het energieverbruik
Een belangrijk ander nadeel van cryptocurrency is dat er veel energieverbruik voor nodig is. Vooral het proof-of-work algoritme kost veel energie. Er zijn veel mensen bezig met het scheppen van de munten.
Er is er echter uiteindelijk maar één die de blokken van de blockchain daadwerkelijk schept. Dat betekent dus ook dat er heel veel energie uiteindelijk voor niets wordt verbruikt.
Er zijn echter wel andere soorten algoritmes die door sommige cryptomunten worden gebruikt. Daarmee wordt ook direct zuiniger met energie omgesprongen. Dit moet echter nog wel veel beter. Zo kan minder uitstoot van CO2 worden gerealiseerd.

Risico’s van cryptomunten
Het beleggen in cryptocurrencies kan veel opleveren. Het is echter natuurlijk wel zo dat dit niet zonder enig risico is. Dit is immers altijd het geval als het om beleggingen gaat. Het is dus wel ook zaak om goed in beeld te hebben waar je voor op moet passen als je besluit om in cryptogeld te gaan beleggen.
Zeker voor beginners is dit belangrijk. Daarom is dit dan ook in de startersgids opgenomen. Zo weet je in ieder geval waar je aan begint wanneer je voor het eerst met de digitale munten aan de slag gaat als investeerder.
Weinig grip op de waarde
Bij de nadelen werd het ook al genoemd. De koersschommelingen vormen toch wel een probleem als het gaat om het investeren in cryptomunten. Het is daardoor namelijk zo dat de waarde niet bepaald stabiel te noemen is. Er zijn heel veel koersschommelingen.
Wanneer je veel geluk hebt pakt dit gunstig uit en kan je er veel aan verdienen. Wanneer het echter een beetje tegenzit, dan kan dit dus ook betekenen dat je een groot deel van je vermogen ziet verdampen. Zonder dat je hier heel veel aan kan doen. Dit is dus zeker een risico.
Belegging zonder onderliggende waarde
Investeren in cryptomunten draait eigenlijk vooral om vraag en aanbod en het gevoel dat de spelers op de markt daarbij hebben. Een cryptomunt heeft geen onderliggende waarde. Dat is anders bij andere soorten beleggingen.
Daar is het eigenlijk altijd wel aan iets tastbaars gekoppeld. Denk aan kunstwerken, memorabilia of bedrijven waarin je investeert. Als het om de cryptomunten gaat, dan is daar eigenlijk niets aan gekoppeld.
Dit is ook een reden waarom toezichthouders op de financiële markten vaak eerder over speculeren dan over beleggen spreken als het om dit soort producten gaat. Als het gevoel omslaat verdwijnt de waarde.
Goed inlezen in de veiligheid
Als het om de risico’s van cryptomunten gaat, dan gaat het niet alleen maar over problemen met de waarde. Het gaat ook om de veiligheid in deze wereld. Cryptomunten zijn heel gewild bij cybercriminelen. Die doen er dus ook alles aan om ze in handen te krijgen.
Wanneer je jouw munten niet goed afschermt, dan kan dat dus ook een probleem opleveren. Voor je het weet ben je alles kwijt en heb je dus ook geen vermogen meer. Daarnaast worden vaak criminele zaken gedaan met cryptomunten. Het is belangrijk om daar niet bij betrokken te raken als consument.
Toezicht en regelgeving
Een ander risico van cryptomunten is dat je er weinig hulp bij kan verwachten. Je moet er niet op rekenen dat er toezicht is door een waakhond. Dit is bij andere beleggingen en financiële zaken natuurlijk anders.
Daar kan je bijvoorbeeld rekenen op de AFM of een vergelijkbare partij. Ook overheden kunnen daar een rol in spelen. Voor cryptomunten bestaat dit op dit moment niet.
Daar wordt wel aan gewerkt, bijvoorbeeld in de Europese Unie. Dat neemt niet weg dat je op dit moment als consument of belegger alles vooral zelf moet doen. Cryptoaanbieders hebben bijvoorbeeld ook geen vergunning nodig om hun werk te doen. Je weet niet wie kwaliteit biedt en wie niet.
Het duurt nog wel enige tijd voordat de regels op nationaal en internationaal niveau op orde zullen zijn. In Nederland wordt daarom op dit moment vooral geleund op de antiwitwasregelgeving.
Dit betekent dat er wordt bekeken of er geen witwaspraktijken met de cryptomunten plaatsvinden. Overigens zijn er ook andere risico’s waar je aan bloot komt te staan door een gebrek aan regelgeving.
Zo is er geen vangnet wanneer bijvoorbeeld een crypto exchange failliet gaat. Het vermogen dat je daar in crypto had staan is dan gewoon verdwenen. Er staat geen overheid of andere partij voor garant.
Hoe kan je cryptomunten kopen?
In deze cryptocurrency voor beginners startersgids is het ook belangrijk om te weten hoe je de munten moet kopen. Dit kan je namelijk niet op de gebruikelijke plekken doen. Bovendien is het belangrijk dat je de plekken waar het wel kan op het gebied van veiligheid en kwaliteit kan onderscheiden.
Daarom kan je op deze plek stap voor stap ontdekken hoe je de munten op de juiste manier koopt en wat dit je dan kan opleveren. Zo kan je dus ook zelf heel gemakkelijk gaan beginnen met het investeren in de digitale valuta’s.
Wanneer je cryptomunten wilt kopen, dan doe je dat bij een broker of een exchange. Doe dit in ieder geval niet op social media of op sites zoals marktplaats. Dit is namelijk een stuk minder veilig dan bij de brokers en exchange-sites.
De exchange is de beste plaats voor de echte beleggers. De brokers kan je meer als tussenpersonen zien die je helpen om te werken op een exchange.
Wanneer dus direct op een exchange aan de slag gaat, dan ben je vaak wel wat goedkoper uit. Dat is dus wel iets om in overweging te nemen. Aan de andere kant kan een broker handig zijn wanneer je als beginner wat hulp op de markt zoekt.
Het kopen van cryptomunten gaat volgens een aantal stappen. Je begint met het openen van een account. Kijk naar een exchange waar je op een gemakkelijke manier alles kan verzorgen.
Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je aankopen van cryptomunten met iDEAL af te rekenen. Dit vind je lang niet op alle platforms. Daarnaast is het goed om te bekijken welke crypto’s allemaal worden aangeboden.
Niet elke exchange heeft alle altcoins in het aanbod. Er zijn ook gewoon Nederlandse aanbieders. Dit kan natuurlijk een stuk veiliger zijn om mee te werken. Denk dan bijvoorbeeld aan Bitvavo. Dit platform heeft al een goede naam opgebouwd.
Het kopen van cryptomunten begint dus bij het openen van een account. Daarvoor moet je op de website van de exchange je persoonsgegevens invullen. Vervolgens kan je aan de hand van je ID-bewijs laten verifiëren dat je bent wie je zegt dat je bent.
Je hebt nu de eerste stappen gezet. Het is nu vooral zaak om wat geld, in euro’s, op je account te zetten. Daarmee kan je dan cryptomunten kopen. Je kan het geld bijvoorbeeld met iDEAL of met een creditcard op je account zetten. Let er daarom dus wel op dat je een platform kiest waar jou gewenste betaaldienst wordt gebruikt.
Wanneer je geld op je account hebt staan kan je munten gaan kopen. Het is belangrijk dat je goed in beeld hebt welke munt je wilt kopen. Daarvoor moet je het nodige voorwerk doen. Onderzoek welke munten kansrijk zijn om daar dan vervolgens in te investeren.
Het is vervolgens heel gemakkelijk om ze te kopen. Dat kan je doen door op het dashboard van je exchange aan te geven welke munt je wilt. Je geeft aan voor welk bedrag je wilt kopen en maakt alles in orde. Dan rond je de koop af en heb je de munten daadwerkelijk in handen.
Het is daarna natuurlijk wel ook belangrijk dat je weet wat je ermee moet doen. Je slaat de gekochte munten bij voorkeur op in een wallet. Dit kan vaak bij de exchange zelf. Al kan je ook zelf een wallet aanschaffen. Dit kan online of met een externe hardware wallet.
Daarin kan je je munten veilig opslaan zodat niemand erbij kan. Zo kan je ze vasthouden tot de waarde gestegen is en je ze wilt verkopen. Het is belangrijk om te weten dat verschillende soorten munten vaak ook verschillende soorten wallets nodig zijn. Daar moet je dus wel goed op letten.
Beste cryptomunten voor 2024
Je hebt in deze cryptocurrency voor beginners startersgids het nodige geleerd over wat cryptomunten zijn. Daarnaast heb je ook geleerd wat de voordelen, nadelen en risico’s zijn. Bovendien weet je nu hoe je ze bij een exchange kan aankopen.
Eigenlijk ben je er helemaal klaar voor om ze zelf te gaan kopen en op die manier met beleggen te beginnen. Er is echter nog wel één belangrijke vraag waar je mee zit. Welke munten moet je kopen? Dit hoeft niet lastig te zijn, want je vindt op deze plek een overzicht van de beste munten die op de markt zijn.
Bitcoin (BTC)
Als het gaat om cryptomunten kopen, dan behoort Bitcoin nog altijd tot de beste opties die je hebt. Ook al is dit de bekendste munt op aarde. Het is fijn om te weten dat Bitcoin meer algemeen geaccepteerd wordt dan de andere soorten munten die op de markt te vinden zijn.
Het is dan ook het doel van het team achter Bitcoin om meer te zijn dan gewoon een investeringsobject. En is het juist de bedoeling om de controle van centrale organisaties weg te nemen. Zo kan er decentraal en met optimale transparantie worden gehandeld en zijn alle transacties inzichtelijk.
De waarde van Bitcoin kan nog altijd flink schommelen. Zo kan de waarde ineens omhoog schieten, maar is ook al een paar keer het record van het grootste verval gebroken. Toch zijn de verwachtingen voor de coin nog altijd behoorlijk positief.
Dat is natuurlijk alleen maar aantrekkelijk. Dat maakt dat de munt zelfs tot op de dag van vandaag nog één van de meest interessante opties is om in te investeren.
Bedenk je wel dat de maximale waarde zoals die nu is, op termijn misschien niet helemaal houdbaar is en dat dit zich op een wat lager punt zal gaan stabiliseren.
Ethereum (ETH)
Net als de nummer 1 cryptomunt is ook de nummer 2 nog altijd een aantrekkelijke optie als het om beleggen gaat. Het is interessant om te bekijken wat je met ethereum allemaal kunt bereiken.
Zo kan je er bijvoorbeeld veel gemakkelijker mee handelen, maar is de blockchain waarop het gebaseerd is ook veel diverser. Dat geeft jou als gebruiker dus ook meer mogelijkheden. Dat is dan weer gunstig voor de waarde.
Daarom is het dus ook niet vreemd dat Ethereum nog altijd als een goede koop wordt gezien door de experts. Ethereum wordt door velen als een belangrijke factor in de ontwikkeling van internet gezien.
Als het gaat om de koers van Ethereum, dan is het belangrijk om te weten dat deze nog altijd flinke schommelingen kan vertonen. Bij positief nieuws schiet deze vaak omhoog. Aan de andere kant volgt ook iedere keer opnieuw weer een serieuze daling na zo’n piek.
Doordat de blockchain waarop Ethereum gebaseerd is nog altijd flink wordt geïnnoveerd, is er nog altijd veel potentie om te groeien. Waardoor het dus ook niet vreemd is dat de specialisten een positieve ontwikkeling van de koers verwachten in de komende periode. Het is belangrijk om het nieuws goed te volgen en daar je keuze op te baseren.
Cardano (ADA)
Een altcoin die zich meer en meer als een stabiele speler op de markt aan het ontwikkelen is, is Cardano. Dit wordt ook wel een munt van de derde generatie blockchain genoemd.
De oprichters hebben een verleden bij Ethereum en dat is ook te zien aan de manier waarop deze coin werkt. Ethereum richt zich vooral op het moderniseren van de financiële wereld. Daardoor kunnen er dus ook heel veel partijen profijt van hebben en dat kan de waarde wel eens positief beïnvloeden.
Cardano is ook gebaseerd op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek over het gebruik van cryptomunten. Daarmee heeft het een voordeel.
Cardano wordt nog altijd verder ontwikkeld. Daardoor worden de mogelijkheden ontwikkeld om Cardano ook als betaalmiddel te gebruiken. Alleen zal dit nog wel de nodige tijd duren. Cardano is energiezuiniger dan oudere soorten cryptomunten.
Dit wordt ook als een belangrijk voordeel geacht. Bovendien zorgt dit dat de kosten voor transacties lager kunnen blijven. De kans dat de koers wat zal stijgen is dus behoorlijk aanwezig.
De meeste specialisten zijn hier dan ook positief over. Al geldt natuurlijk altijd dat de wereld van de cryptomunten elk moment flink kan veranderen. Dat maakt dus wel dat je goed op moet letten.
Litecoin (LTC)
Litecoin is één van de munten die al heel lang op de markt is. Al in 2012 werd deze gelanceerd. Al vanaf het begin is het een belangrijke speler op de markt van cryptomunten. Het is juist om die reden dus ook nog altijd zo dat het een interessante investering kan zijn die je kan doen als belegger.
Litecoin ligt qua werking en manier van gebruiken vooral dicht bij Bitcoin. Al is het wel zo dat het juist beter wil presteren dan die munt, bovendien moet dit tegen lagere kosten kunnen. Dit maakt het dus eigenlijk ook wel heel aantrekkelijk om je als investeerder in dit alternatief te verdiepen.
Het aantrekkelijke aan Litecoin is dat het op sommige plekken ook als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Hoe de koers zich in de komende periode zal ontwikkelen, is lastiger te voorspellen. Dat de altcoin in een opwaartse lijn zit. Is echter wel duidelijk.
De prijs kan echter altijd in bepaalde fases even wat meer of wat beperkter terugvallen. Het is dus wel belangrijk om daar rekening mee te houden.
Doordat de coin zoveel op Bitcoin lijkt, maken de koersen vaak ook gelijke trends mee. Ze stijgen gelijktijdig en ze dalen gelijktijdig. Dit kan een handig hulpmiddel zijn. Zo kan je bepalen of het een aantrekkelijke koop is.
Ripple (XRP)
Ripple is ook al zo’n altcoin die al langere tijd op de markt is, maar nog altijd interessante mogelijkheden biedt aan investeerders. Het is een munt die vooral gericht is op het gemakkelijk en goedkoop maken van het overboeken van geld tussen internationale gebruikers.
Daardoor kan het voor financiële instellingen een optie zijn om digitaal betalingsverkeer gemakkelijker te maken. Ripple is dan ook één van de partijen die juist samenwerking met financiële partijen zoekt, in plaats van deze uit te sluiten. Bovendien is Ripple als één van de weinige cryptomunten niet gebaseerd op blockchaintechnologie, maar op een eigen protocol.
De verwachtingen voor Ripple zijn heel verschillend. Dat heeft bijvoorbeeld ook te maken met de rechtszaak waarin deze cryptomunt verwikkeld is geraakt. Het is bovendien zo dat ook deze altcoin natuurlijk te maken heeft met een volatiele markt.
De prijs kan heel hard stijgen, maar ook net zo snel weer in elkaar zakken. Dit maakt het dus ook zo dat er geen goede harde voorspellingen te doen zijn.
Het is belangrijk om het nieuws te volgen en op die manier een beeld te vormen van wat de koers kan doen. Dat maakt het allemaal alleen maar interessanter. Zo weet je of je moet investeren of niet.
The Sandbox (SAND)
The Sandbox is één van de nieuwkomers op de markt voor cryptocurrencies. Die zijn er namelijk ook nog altijd. Het is interessant om te zien hoe deze nieuwe munten op een andere manier volwassen worden dan de klassiekers die ook in deze lijst te vinden zijn.
The Sandbox heeft in de korte tijd dat het op de markt is al behoorlijk wat pieken en dalen gekend. Volgens experts is dit dan ook de altcoin die voor daytraders het meest geschikt is. The Sandbox wordt vooral ook interessant gevonden omdat er veel raakvlakken zijn met NFT’s. Dit kan belangrijk zijn voor de toekomst.
De koersverwachtingen voor The Sandbox zijn niet heel eensgezind. Dat komt doordat er zoveel verschillende soorten factoren een rol spelen in hoe de altcoin zich ontwikkelt.
Wanneer bijvoorbeeld de metaverse belangrijker gaat worden, dan zal ook deze coin een belangrijke rol daarin kunnen spelen. Dan kan de koers ook ineens flinke sprongen gaan maken.
Aan de andere kant is ook voor SAND, zoals de coin op de exchange heet, aan de orde dat de koers gewoon heel volatiel is. De val kan ook zomaar optreden en flink zijn. Het is wel heel belangrijk om op dit risico te blijven letten.
Loopring (LRC)
Loopring is eigenlijk een nieuwe stap in de wereld van cryptomunten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten munten die kunnen worden uitgewisseld op dit platform. Doordat de transacties ook voor valutawisselingen kunnen zorgen, is het mogelijk om met smart contracts in een bredere zin te werken.
De coin die hoort bij deze blockchain is vooral bedoeld om het netwerk te versterken. De gebruikers in het netwerk kunnen op die manier bijvoorbeeld beloond worden. Dit maakt het dus mogelijk ook een aantrekkelijke optie om in te investeren. Wel is het dan belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden.
Er zijn verschillende voorspellingen over de koersontwikkeling van Loopring in omloop. In de meeste gevallen wordt gedacht dat de prijs van de altcoin wel eens vele malen over de kop zou gaan.
Dat betekent dus dat er op de wat langere termijn, denk aan vijf jaar of langer, het nodige aan te verdienen zou kunnen zijn. Dit komt natuurlijk ook doordat de cryptomunt nog betrekkelijk jong is.
Natuurlijk is het wel belangrijk om in gedachten te houden dat het om voorspellingen gaat. Het kan natuurlijk altijd veranderen. Wie echter het handelen in crypto’s beter onder de knie krijgt, kan hier mogelijk wel goed mee verdienen.
IOTA (MIOTA)
Het is belangrijk om anders te zijn dan andere cryptocurrencies op de markt. Dit is de manier waarop een munt kan zorgen dat er een bepaalde waarde kan worden bereikt. Het is zeker voor altcoins zo dat de munten die veel afwijken van Bitcoin het best gescoord hebben.
IOTA is één van de munten die het anders probeert te doen. Daarvoor gebruikt het bijvoorbeeld een ander type blockchain dan concurrenten zoals Bitcoin en Litecoin.
Het team achter deze munt wil graag een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen met betrekking tot Web3.0. Dit kan voor de toekomst dus van waarde zijn.
Het is belangrijk om te weten dat IOTA dermate nieuw is, dat heel veel van de beoogde toepassingen simpelweg nog niet mogelijk zijn. Zo wil het bijvoorbeeld dat de chain van de blockchain minder belangrijk wordt en de transacties die op het netwerk worden gedaan eerder verstrengeld raken dan dat ze een ketting vormen.
Al dit soort zaken maken het ook wat lastiger om een voorspelling te doen. Anderzijds is het juist zo dat door deze vernieuwende aanpak het geloof in succes wel ook wat groter is bij de experts. Wel blijft ook voor nieuwe spelers op de markt de koers volatiel en zijn zowel hoge pieken als diepe dalen mogelijk.
Chainlink (LINK)
Chainlink is een cryptocurrency die vooral gericht is op smart contracts. Omdat deze overeenkomsten steeds belangrijker worden in de maatschappij, is een altcoin als Chainlink dus ook een interessante cryptomunt om in de gaten te houden voor investeerders.
Wanneer er geen tussenpersonen meer nodig zijn voor bindende contracten dan opent dat vele nieuwe wegen voor ondernemers. Dit is ook de reden waarom veel partijen interesse hebben in Chainlink.
De naam is afgeleid van de manier waarop het systeem werkt. Daarbij probeert het de echte wereld en de online wereld meer met elkaar te verbinden.
Waar het de investeerder natuurlijk echt om gaat is de ontwikkeling van de koers van deze munt. Het is belangrijk om te weten dat het platform veel aandacht schenkt aan het bieden van optimale betrouwbaarheid. Daarvoor zijn bijvoorbeeld verschillende zaken ingebouwd.
Dit maakt het voor investeerders en gebruikers net wat aantrekkelijker om juist met deze blockchain te gaan werken. Dit kan ook zijn weerslag hebben op de prijs en de koers voor de komende jaren.
Wie er dus op tijd in weet te stappen, kan daar over enkele maanden een goed voordeel uit halen. De potentie is volgens specialisten behoorlijk groot te noemen.
Apecoin (APE)
De nieuwkomers op de markt voor cryptocurrency hebben het nodige te bieden. Zo is het bijvoorbeeld voor Apecoin zo dat deze binnen een week na de lancering al tot de internationale top 100 van meest interessante munten behoorde.
Sindsdien is de waarde van deze altcoin alleen maar toegenomen. Dat betekent dus dat investeerders die er al vroeg bij waren er al het nodige aan hebben kunnen verdienen.
Ook in de toekomst zijn er nog kansen om meer te verdienen dan je eraan hebt uitgegeven. Dat de waarde nog niet te hoog is, maakt het instappen voor beginners ook nog wat gemakkelijker.
De voorspellingen voor de toekomst van Apecoin zijn over het algemeen positief. De experts verwachten zelfs dat de coin naar recordhoogtes kan stijgen. Dit kan enkele tientallen dollars per munt gaan opleveren.
Wanneer je op die manier een goed rendement eruit kan halen, dan is dat natuurlijk alleen maar aantrekkelijk te noemen. Dit heeft dan ook al de nodige investeerders aangetrokken.
Het is belangrijk om goed te bekijken wat de verschillende ontwikkelingen zijn die hier een rol in kunnen spelen. Kijk dan niet alleen naar cryptomunten, maar ook naar NFT’s zoals de Bored Ape Yacht Club want er zijn raakvlakken op beide fronten. Er is echter zeker rendement uit te halen.
Lees ook: Wat zijn de beste cryptomunten van 2024? >>
Crypto tips
Wanneer je je verdiept in cryptocurrency voor beginners, dan wil je natuurlijk wel direct meer dan alleen de basisinformatie. Het is ook fijn wanneer je direct wat insider tips krijgt die je helpen om net wat meer uit je mogelijkheden te halen.
Dat kan dan om allerlei verschillende zaken gaan. Zolang het je maar helpt om net wat verder te komen en net wat gemakkelijker een goed rendement uit je investeringen te halen. Daarvoor kan je dan bijvoorbeeld de volgende zaken benutten. Dit kan je helpen om een vliegende start te maken als investeerder.
Tip 1: Leer alles wat er te leren valt
De cryptomarkt is niet de markt van het snelle geld. Dat misverstand is namelijk nogal hardnekkig. Het kan lijken alsof je heel snel een gigantisch rendement eruit kan halen. Zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Niets is echter minder waar.
Het is belangrijk om je heel goed te verdiepen in cryptocurrency en alles wat daarbij komt kijken. Pas wanneer je alle kennis hebt verzameld kan je er op een veilige manier mee aan de slag gaan. Wanneer je dit niet doet, dan is de kans dat je al je inleg verliest juist heel groot.
Door de tijd te nemen om de markt te leren kennen en alle kennis op te doen die nodig is om goede keuzes te maken, maak je de kans op goede rendementen direct een heel stuk groter.
Alleen af gaan op wat bijvoorbeeld een collega op je werk je wijsmaakt is geen goede strategie om te verdienen aan cryptomunten. Het volgen van cursussen en het volgen van het nieuws zijn bijvoorbeeld heel belangrijk.
Leer over de techniek achter de munten. Verdiep je in de verschillende exchanges en het proces van koop en verkoop. Leer ook over wallets en andere zaken.
Wanneer je de basis van het handelen in cryptocurrencies hebt geleerd, kan je voor het eerst gaan investeren. Hoe je dat het best doet, kan je leren in de tips die hierna volgen. Wel is het belangrijk dat je blijft leren en dat je het nieuws over de verschillende munten blijft volgen.
Op die manier kan je zorgen dat je up-to-date blijft en dat je niet onnodig in valkuilen trapt met betrekking tot de munten. Al dit soort zaken zullen je helpen om ook op de lange termijn nog goede zaken te doen met de cryptomunten die je in je portfolio opneemt.
Tip 2: Kies niet zomaar een willekeurige exchange
Om cryptocurrency te kunnen kopen, is een account op een exchange of broker van groot belang. Het is daarbij wel slim om dan niet zomaar voor elk platform te kiezen. Het is juist zaak om hier goed over na te denken en de plek te kiezen die het best bij je past.
Je wilt bijvoorbeeld zeker zijn dat je kan handelen op een laagdrempelige manier. Ook wil je er zeker van zijn dat je er op enig moment ook geld aan overhoudt door je te laten uitbetalen. Het is zeker belangrijk om te weten aan welke voorwaarden een goede exchange moet voldoen.
Zo is bijvoorbeeld het aantal verschillende soorten cryptomunten dat je kan kopen van belang. Ook wil je graag dat de exchange al een goede naam heeft opgebouwd. Het gebruiksgemak is natuurlijk altijd een factor.
Je wilt er zeker van zijn dat de website net zo goed is als de app. Ook is het fijn wanneer er een goede wallet wordt geboden. Verder kijk je naar de mogelijkheden om analyses te maken en onderzoek te doen.
Je wilt dat de kosten laag zijn en dat je kan afrekenen op jouw gewenste manier. Als dan de privacy goed op orde is en er is een Nederlandse helpdesk, dan kan je er goed aan de slag.
Er zijn veel verschillende opties op de markt als het om het kiezen van een exchange gaat. Iets verderop in deze cryptocurrency voor beginners startersgids zal het daar nog wat meer over gaan.
Wanneer je de punten zoals hiervoor genoemd bekijkt en je bepaalt aan de hand daarvan welke aanbieder voor jou de juiste is. Het is daarbij wel ook goed om te kijken naar specifieke kenmerken van de verschillende exchanges.
Aan de hand daarvan kan je dan nog beter bepalen of een aanbieder ook echt bij jou past. Zo kan je er op een fijne manier mee aan de slag gaan.
Tip 3: Beleggen met vrij vermogen
Sommige adviezen over cryptocurrency voor beginners zijn eigenlijk niet anders dan andere beleggingsadviezen. Denk bijvoorbeeld aan het geld waarmee je gaat beleggen. Dit moet natuurlijk altijd vermogen zijn dat je niet nodig hebt.
Het geld dat je kan verliezen zonder dat je daarmee in problemen komt in het dagelijks leven. Het gebeurt nog altijd veel te vaak dat mensen denken snel geld te verdienen met crypto en daardoor onnodig risico nemen met vermogen. Dit is natuurlijk het slechtst mogelijke idee. Beleggen moet natuurlijk vooral gewoon leuk zijn.
Het gaat er niet alleen om dat je niet het geld inzet dat je voor je dagelijkse zaken nodig hebt. Er zijn zelfs beleggers die er geld voor lenen. Het is een slecht idee om jezelf zo in de schulden te steken.
Uiteindelijk win je daar namelijk niets mee. Het is belangrijk om de controle volledig los te kunnen laten. Elke euro die je belegt moet je kunnen verliezen zonder dat dit gevolgen voor je heeft.
Zelfs wanneer je alles uit deze beginnersgids volledig opvolgt kan het nog altijd zo zijn dat je uiteindelijk verliest. Dan is het dus wel heel belangrijk om te weten dat dit geen verdere gevolgen heeft.
Tip 4: Begin altijd klein
Niet alleen moet je alleen beleggen met geld dat je kunt missen. Wanneer je dat dan gaat doen moet je ook nog eens klein beginnen. Wanneer je een klein bedrag inzet, dan kan je daar mooi mee leren hoe alles werkt. Vooral omdat de markt voor cryptocurrency zo volatiel is.
Je kunt er leuk mee winnen, maar ook net zo gemakkelijk alles mee verliezen. Daarom is het fijn om eerst met een klein bedrag te leren hoe alles werkt. Wanneer je de slag wat meer te pakken hebt en wat ervaring hebt opgedaan, kan je de bedragen wat groter maken.
Het kan best zijn dat je de volatiliteit helemaal niet zo fijn vindt. Je moet namelijk wel voortdurend met je cryptobeleggingen bezig blijven. Door eerst met een klein bedrag te beginnen, kan je ervaren hoe het is om op deze markt actief te zijn.
Zonder dat dit je hele grote verliezen zal kosten als het niet goed gaat. Wanneer je eraan begint, is het dan eerder als een zwemles in het kleine bad, dan een echte sprong in het diepe. Dit is natuurlijk veel slimmer, aangezien het wel gewoon om je vermogen gaat.
Tip 5: Leer meer over de cryptomunten
Een onderschat punt in de wereld van cryptocurrency zijn de verschillen tussen de diverse munten. Veel beginners denken dat de altcoins allemaal aftreksels van Bitcoin zijn.
In werkelijkheid is het natuurlijk juist zo dat ze allemaal hun eigen karakter hebben en dat het daar juist ook om gaat. De munt heeft altijd een unieke toepassing en een eigen karakter. Dit weegt juist ook sterk mee in de vraag en de bruikbaarheid.
En dat is dan weer van grote invloed op de waarde van de verschillende munten. Door je goed te verdiepen in de munten kan je bepalen waar jouw kansen om te investeren liggen.
Het is belangrijk om te weten wat het toekomstperspectief van een cryptocurrency is. Aan de hand daarvan kan je goed bepalen of je erin moet investeren. Je moet daarom dus ook de ontwikkelingen rondom munten goed in de gaten houden.
Nieuws over innovaties kan het perspectief van een coin al heel snel veranderen. Wanneer je de basis van een munt kent en je houdt de ontwikkelingen goed bij, wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste keuzes te maken en te bepalen welke munt voor jou het meest interessant is om in te beleggen. Dit levert uiteindelijk het meest op.
Tip 6: Bewaar altijd de rust
Als je gaat investeren in cryptocurrency, dan is de rust bewaren altijd een belangrijke zaak. Veel beleggers laten zich leiden door emoties. Wanneer een munt instort, willen ze die direct verkopen. Dit levert natuurlijk alleen maar verliezen op. In werkelijkheid is het belangrijk om rustig te blijven en de munt gewoon te behouden.
Dit wordt ook wel Hold On Dear Life of HODL genoemd. Dit betekent dat je ook vast moet houden wanneer het even wat slechter gaat. Paniek is nooit een goede raadgever als het om het beleggen in crypto gaat. Je zal zien dat het op enig moment weer keert en je toch kan verdienen.
Broker kiezen
Nu je bijna zo ver bent om aan de slag te gaan met het investeren in cryptocurrency, staat je eigenlijk nog één ding te doen. Het is nu alleen nog zaak om een goede broker te kiezen. Zoals je eerder in de tips al kon lezen, is het zaak om niet zomaar willekeurig een broker of exchange te kiezen.
Daar moet je wel goed onderzoek naar doen. Om je daarbij te helpen, kan je hier de nodige informatie vinden over enkele aanbieders. Daar kan je dan zelf de juiste voor jou uit kiezen. Er zijn meerdere goede aanbieders op de markt actief.

Bitvavo
De meeste beleggers op de markt zullen je het advies geven om bij Bitvavo een account te openen. Het is er veilig, je ervaart veel gebruiksgemak, het aanbod is groot en je betaald er eenvoudig met iDeal.
Het is daarnaast vooral ook belangrijk dat de kosten bij Bitvavo lekker laag gehouden worden met een maximum van 0.25% aan handelskosten. Er is eigenlijk geen broker die zich hiermee kan meten.
Omdat natuurlijk ook gekeken wordt naar wat het beste is voor beginners, is het niet vreemd dat een plek waar het gebruiksgemak het hoogst is ook goed scoort als keuze. Dat neemt niet weg dat ook ervaren handelaren er fijn kunnen werken.
Bitvavo is ook een Nederlandse aanbieder. Dit is ook wel heel fijn. Je kunt dan gemakkelijker in de gaten houden of alles wel eerlijk en naar behoren gaat. Mocht iets je niet duidelijk zijn, dan kan je ook gewoon in het Nederlands met de helpdesk communiceren.
Dat is natuurlijk ook een voordeel. Dat je er in meer dan 200+ verschillende cryptomunten kan handelen is natuurlijk ook fijn. Zo kan je de bekende grote namen aanschaffen, maar kan je ook naar andere opties kijken die wat minder groot zijn. Daar kan je juist ook een goede slag mee slaan. Er zijn dus veel redenen om Bitvavo zeker een kans te geven.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

BCM
Ook BCM is een Nederlandse aanbieder. Dit is een bekende naam in de wereld van crypto. Dat komt vooral ook omdat het veel heeft gedaan aan het vergaren van naamsbekendheid. Dit betekent dus ook dat ze hier het nodige goed doen, want ze hebben alle ruimte om zich op de klanten te richten.
Een belangrijke reden waarom het zo populair is om bij BCM een account te openen, is het enorme aanbod aan verschillende soorten cryptocurrencies dat je hier vindt. Zo kan je dus heel gemakkelijk leuke deals vinden waar je aan kan verdienen. Het zijn er meer dan 200.
Een voordeel van BCM is dat het heel Nederlands gericht is. Dat betekent bijvoorbeeld dat afrekenen met iDeal hier mogelijk is. Dat kon hier al ver voordat andere brokers dit aanboden.
Daardoor was het dus ook niet gek dat de Nederlandse beleggers al snel besloten om hier een account te openen. Tot op de dag van vandaag geldt dat nog steeds. Ook het gebruiksgemak van de app wordt genoemd.
Een nadeel van BCM ten opzichte van aanbieders is wel dat de kosten er wat hoger liggen. Dit gaat natuurlijk ten koste van je eigen rendement en dat is niet aantrekkelijk.
Maak een gratis account aan bij BCM >>

Binance
Een bekende naam in de wereld van cryptocurrencies is Binance. Dat komt doordat het al jaren veel beleggers weet te trekken. Dat komt onder andere ook doordat het op een slimme manier naam heeft gemaakt en je deze exchange dus wat vaker tegenkomt dan veel van de concurrenten.
Dat veel beginnende beleggers daarom bij deze aanbieder hun eerste stappen zetten, is dus eigenlijk ook niet zo gek. Ook kan je bijvoorbeeld vrienden aandragen wanneer die ook geïnteresseerd zijn in het handelen in crypto’s. Zo kan iedereen er voordeel van hebben en levert het je iets leuks op.
Binance is niet alleen in Nederland actief. Ook in andere landen zijn veel gebruikers aangesloten bij deze exchange. Dat komt door het grote aanbod aan verschillende munten, in combinatie met de lage prijs voor de transacties.
Bij Binance gaat alles bovendien ook lekker snel en dat is een snelle markt als deze natuurlijk ook wel heel belangrijk. Een klein nadeel is wel dat de helpdesk niet in het Nederlands is.
Wanneer je dus met problemen geconfronteerd wordt, dan zal je je daar wel in het Engels over moeten kunnen uiten. En betalen met iDeal gaat helaas niet. Zorg dat je dit meeweegt wanneer je een keuze gaat maken.
Maak een gratis account aan bij Binance en start met 10% extra korting op jouw handelskosten >>
(Let op! Deze extra korting van 10% is levenslang over het handelen (elke trade die je maakt) na het aanmaken van jouw account)

Bybit
Bybit is een van de grootste en goedkoopste cryptocurrency-handelsplatforms ter wereld dat zich richt op derivatenhandel, met name op de handel in cryptocurrency-futures.
Bybit heeft zijn deuren geopend in 2018 en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt, wat wel blijkt uit de momenteel meer dan 20+ miljoen gebruikers. Hieronder zijn enkele belangrijke kenmerken en aspecten van Bybit:
- Futures Trading: Bybit staat vooral bekend om zijn aanbod van cryptocurrency-futures. Futures zijn financiële contracten waarmee handelaren speculeren op de toekomstige prijsbeweging van een activum, in dit geval, cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum.
- Gebruiksvriendelijk Platform: Bybit streeft naar een gebruiksvriendelijk handelsplatform. Het interface ontwerp is ontworpen om zowel beginners als ervaren handelaren aan te spreken. Het platform biedt geavanceerde handelsopties, maar probeert tegelijkertijd de drempel voor nieuwe handelaren te verlagen.
- Hoge Hefboomwerking: Bybit biedt de mogelijkheid tot hoge hefboomwerking bij het verhandelen van futures. Dit betekent dat handelaren met een kleinere hoeveelheid kapitaal posities kunnen innemen met een grotere waarde. Hoewel dit winstgevend kan zijn, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee en is het belangrijk om verantwoord te handelen.
- Verscheidenheid aan Cryptocurrencies: Bybit ondersteunt verschillende cryptocurrencies (900+), waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), en andere populaire digitale activa.
- Beveiliging en Maatregelen: Bybit implementeert beveiligingsmaatregelen zoals tweefactorauthenticatie (2FA) om de bescherming van gebruikersaccounts te waarborgen. Beveiliging is een belangrijk aandachtspunt voor elke cryptocurrency-beurs, en Bybit probeert de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van gebruikersfondsen te waarborgen.
- Onderwijsbronnen: Om gebruikers te helpen begrijpen hoe futures-handel werkt en hen te voorzien van de nodige informatie, biedt Bybit educatieve bronnen zoals handleidingen en video’s.
- Liquidity Mining: Bybit heeft ook programma’s voor “liquidity mining” waarbij gebruikers beloningen kunnen verdienen door liquiditeit toe te voegen aan bepaalde handelsparen.
Maak een gratis account aan bij Bybit en claim de welkomstbonus van 5000 USDT >>

Coinmerce
Tot slot is het ook een optie om voor Coinmerce te kiezen. Dit is een oudgediende in de wereld van de brokers. Het was één van de eerste aanbieders waar je in Nederland terechtkon voor het kopen of verkopen van cryptcurrency.
Het is op veel vlakken dan ook een voorloper geweest, denk bijvoorbeeld aan de manier waarop het de app aanbood in de beginjaren. De meeste brokers hadden in die tijd alleen maar een website. Dit maakte Coinmerce dus een pionier en dat leverde veel nieuwe accounts op. Dat is natuurlijk altijd interessant als je wilt handelen.
Coinmerce heeft een groot aanbod. Je kan er meer dan 140 verschillende cryptocurrencies vinden. De kosten zijn gemiddeld voor de markt, je bent dus niet heel goedkoop uit, maar het is ook niet te duur.
Het is wel gemakkelijk om af te rekenen, bijvoorbeeld met een creditcard of met iDeal. Dat je je munten gewoon in een wallet van de aanbieder kan bewaren, is natuurlijk ook een groot voordeel.
Je wilt er wel zeker van zijn dat je al je aankopen veilig kan bewaren tot je ze weer gaat verkopen. Het gebruiksgemak en de eenvoud zijn belangrijke pluspunten van deze aanbieder om te benadrukken.
Maak een gratis account aan bij Coinmerce >>
Conclusie
Wanneer je op zoek gaat naar mogelijkheden om te verdienen met cryptocurrency, dan is het belangrijk dat je als beginner eerst alle zaken goed onderzoekt. Door het volgen van cursussen en het lezen van alle mogelijke tips kan je veel verder komen.
Dit is belangrijk omdat je alleen op die manier zeker kan zijn dat je een kans maakt op goede verdiensten. Er zijn talloze cryptomunten in omloop. Daarvan is de een meer kansrijk dan de andere.
Het is dus ook belangrijk om een beeld te vormen van de beste cryptomunten op de markt. Zoals je er ook goed aan doet om je te verdiepen in de verschillende brokers.
Investeren in cryptocurrency als beginner is niet een manier om snel geld te verdienen. Het is eerder juist belangrijk om een goede strategie voor de lange termijn te hebben. Aan de hand daarvan kan je namelijk ondanks het volatiele karakter toch goed verdienen.
Je bent dan minder afhankelijk van de pieken en dalen. Dit soort zaken moet je wel eerst zelf ervaren door aan de slag te gaan en gewoon te leren. In dat opzicht kan het volgen van een beginnerscursus je ook veel opleveren. Je kan daar de fijne kneepjes van het vak leren, zonder zelf in valkuilen te trappen waar anderen al in zijn getrapt.
Samenvatting
Het beleggen in cryptocurrency is leuk wanneer je weet wat je moet doen. Het is belangrijk om kennis van beleggen op te doen. Je moet bijvoorbeeld beseffen dat het om meer dan alleen bitcoin draait.
Cryptomunten zijn namelijk allerlei soorten digitale munten die decentraal verspreid worden en versleuteld zijn. Zo is het veiliger en hoef je niet bang te zijn voor de invloed van derden.
De transacties vinden plaats op een netwerk van gelijken en worden opgenomen in een soort digitaal grootboek. Het is wel belangrijk om te leren hoe het koersverloop in elkaar steekt. Dit kan je vaak gewoon bij het platform van je keuze volgen.
Cryptocurrency heeft de nodige voordelen te bieden voor gebruikers en beleggers. In de eerste plaats is het zo dat ze decentraal verspreid worden. Dat betekent dat er geen derden bij de transacties betrokken zijn.
Daarnaast is alles versleuteld, waardoor je als gebruiker anoniem kan blijven en niemand jouw vermogen kent. Je kunt er wereldwijd mee aan de slag omdat overal op de wereld gebruikers in het netwerk zitten.
Het doen van transacties gaat veel sneller dan met gewoon geld. Dit is ook een belangrijk pluspunt. Inflatie heeft er bovendien geen vat op. Tot slot is het te gebruiken als betaalmiddel en als beleggingsproduct.
Er zitten natuurlijk ook nadelen aan cryptocurrency als belegging. Zo zijn de mogelijkheden om de munten te gebruiken nog beperkt. Je kunt ze niet overal gebruiken om te betalen. Daarnaast zijn ze volatiel.
Dat betekent dat de munten in koers snel kunnen stijgen, maar ook hard kunnen dalen. Bovendien is de werking en de techniek erachter lastig uit te leggen. Dit houdt veel mensen tegen om het te gaan gebruiken.
De koers wordt bovendien bepaald door actualiteiten, ook als die niet helemaal juist zijn. Dit heeft een negatieve invloed. Crypto’s zijn niet heel zuinig met energie. Dit past niet goed bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.
Er zitten natuurlijk risico’s aan het beleggen in cryptocurrency voor beginners. Zo kan de waarde heel snel veranderen, zonder dat je daar zelf iets aan kan doen. Dit kan je vermogen sterk beïnvloeden.
Er is bovendien geen onderliggende waarde, dus de beleggingen zijn volledig gebaseerd op het geloof in de digitale valuta’s. Er is nog weinig toezicht en regelgeving, dus dat kan de nodige gevaren opleveren.
Bovendien is het ook belangrijk om je te bekwamen op het gebied van veiligheid. Er zijn veel gevaren wanneer je onvoorzichtig met cryptomunten omspringt en dat wil je natuurlijk niet.
Wanneer je gaat investeren in cryptomunten, is het goed om te weten op welke je dan moet inzetten. De toppers op de markt zijn ook in 2022 nog altijd interessant om in te beleggen. In de eerste plaats gaat het dan om Bitcoin.
Dit is de eerste cryptomunt die naar een bepaalde mate van stabiliteit gaat. Daarnaast is ook Ethereum nog altijd heel interessant als belegging. Cardano, Ripple en Litecoin kennen ook een positief advies van specialisten.
Ook nieuwkomers kunnen interessant zijn. Dan kan je kijken naar The Sandbox. Zoals ook Loopring je aandacht kan trekken. IOTA, Chainlink en Apecoin zijn ook het bekijken waard voor beginnende investeerders.
Om het begin wat gemakkelijker te maken kan je handig gebruikmaken van enkele tips. Wees bijvoorbeeld leergierig en probeer alles over cryptomunten te leren en begrijpen. Verdiep je daarbij vooral ook in de exchanges om zo de beste uit te kiezen.
Als je gaat beleggen doe dat dan altijd alleen met geld dat je kan missen. Dat is ook van toepassing als je in crypto belegt. Begin bovendien met een klein bedrag om de fijne kneepjes zonder grote risico’s te leren.
Verdiep je daarbij in alle soorten cryptomunten en hun werking en doel. Dit helpt je verder. Zorg bovendien voor rust en doe geen paniekaankopen.
Het is daarnaast ook belangrijk om een goede broker te kiezen. Daar moet je veel gebruiksgemak ervaren. Ook is het belangrijk dat alles veilig is. Er zijn verschillende aanbieders die kunnen voldoen aan je eisen.
Daarvan is Bitvavo misschien wel de meest aantrekkelijke vanwege de lage kosten. Een andere aanbieder in Nederland die interessant is is Bitcoin Meester. Meer internationaal gericht kan Binance een goede optie zijn.
Daarnaast is ook LiteBit een goede keuze. Ook Coinmerce wordt vaak aangeraden. Kijk naar de genoemde punten om ze te vergelijken en een keuze te maken als belegger. Zo ben je klaar om te beleggen.
Cryptocurrency beginnerscursus volgen
Nu je deze cryptocurrency voor beginners startersgids hebt doorgenomen heb je een goede basis gelegd om als belegger aan de slag te gaan. Dit is echter natuurlijk nog lang niet alles wat je kan doen.
Je doet er ook goed aan om een cryptocurrency beginnerscursus te volgen zoals de Money Mastery – AllesOverCrypto Masterclass van Patrick Suiker en Derek Westra. Daarin krijg je alles van A tot Z uitgelegd gebaseerd op de praktijk. Zo heb je dus niet alleen de informatie, maar ook het inzicht.
Dat maakt de mogelijkheden om op een goede manier te beleggen wat groter. De kans dat je beginnersfouten maakt wordt kleiner gemaakt. En het scheelt je gewoon heel veel tijd, omdat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Plus de toegang tot de community met allemaal gelijkgestemden maakt een dergelijke cursus heel waardevol.
Een aanrader als je direct goed van start wilt gaan. Als jou dit ook wel iets lijkt is het verstandig om eerst eens hun gratis Bitcoin training te volgen en zo te ontdekken of dit bij jou past. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:
- De basisbeginselen van crypto
- Met welke strategie jij geld kunt gaan verdienen
- Op welke manier jij veilig jouw cryptomunten bewaard
- Hoe jij zelf de beste cryptomunten kunt gaan vinden
- Het aankopen van jouw eerste crypto voor het symbolische bedrag van EUR 1
- Een munt ontdekken met veel potentie
Volg hier de gratis exclusieve online Bitcoin training >>
Wij wensen jou alvast heel veel succes met jouw crypto avontuur en eventuele andere beleggingen! Als laatste willen wij jou nog een tip meegeven door wat spreiding aan te brengen binnen jouw portfolio door bijvoorbeeld ook iets te beleggen in aandelen, opties, obligaties, goud, zilver of vastgoed.
Zo spreid je de risico’s enigszins en slaap je een stuk geruster. Sowieso is het ook altijd aan te raden om alleen met geld te beleggen wat je ook daadwerkelijk voor een langere tijd kunt missen of zelfs in zijn geheel kunt verliezen zonder dat je in de problemen komt.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel cryptocurrency voor beginners? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!
Gerelateerde berichten:

Wat Zijn De Beste Cryptomunten Van 2024?
Wat zijn de beste cryptomunten van 2024? Lees op deze pagina alles wat je moet weten inclusief top 10 crypto parels en veilige crypto broker in Nederland.

Wat Is De Veiligste Crypto Broker Van Nederland? [2024]
Op zoek naar de veiligste crypto broker van Nederland? Op deze pagina vertellen wij jou waar je veilig en tegen lage kosten jouw cryptocurrency koopt!

Trading Navigator Methode Review: Harm van Wijk + Ervaringen [2024]
Ontdek in deze Trading Navigator Methode review onze ervaringen met de beleggingssoftware van Harm van Wijk en of het jouw geld waard is. Lees snel verder!

Nieuwe Cryptomunten in 2024 met Potentie
Op zoek naar nieuwe cryptomunten in 2024 met potentie om in te investeren en voor uitbreiding van jouw portfolio? Ontdek hier deze crypto parels!

Money Mastery Review + Ervaringen: AllesOverCrypto Betrouwbaar en Geld Waard? [2024]
Ontdek in deze Money Mastery Review onze ervaringen met de AllesOverCrypto beginnerscursus van Patrick Suiker & Derek Westra. Lees snel verder!

Goedkope Cryptomunten Met Potentie – Top 12 [2024]
Op zoek naar goedkope cryptomunten met potentie? Ontdek hier bij welke broker/exchange je deze crypto parels veilig en tegen lage kosten koopt.

Geld Verdienen Met Crypto? Ultieme Gids Voor Beginners! [2024]
Geld verdienen met crypto? Ontdek in deze beginnersgids de beste manieren, tips, cryptomunten en bij welke crypto broker jij veilig kan kopen!

De Ultieme Finst Review: Beste Crypto Exchange in NL? [2024]
Lees onze uitgebreide Finst review voor alle ins en outs van deze betaalbare en transparante platform. Jouw beste crypto exchange in NL? Ontdek nu!

De 11 Beste Crypto Brokers van Nederland en België Vergelijken [2024]
De beste crypto brokers van Nederland en België? Op deze pagina vergelijken wij verschillende brokers en waar jij veilig en tegen lage kosten jouw crypto koopt.
Eenvoudig, Veilig, Betrouwbaar en Snel Cryptocurrency kopen?
Ontdek Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland
Tijdelijk over de eerste EUR 1000 handelen geen kosten!
